Vad gästerna ska ha på sig när de går på sommarbröllop 

Bröllop är stämningsfyllda evenemang där gästerna ska ha det trevligt och njuta av den fina högtiden och festen som följer den. Självklart ska bruden och brudgummen stå i centrum för uppmärksamheten och om man ser till traditionen är brudparet egentligen gäster på ett bröllop som ska arrangeras av brudens far. Så är det dock i själva verket inte eftersom det nuförtiden oftast är brudparet själva som arrangerar sitt eget bröllop. 

 

Oavsett vem som arrangerar ett bröllop så är det dock så att olika bröllop kan ta sig olika uttryck beroende på andra saker än arrangören. Det kan till exempel vara årstiden på bröllopet som sätter sin prägel på det. Sommarbröllop har till exempel en närmast mytisk ställning i det svenska medvetandet och det är kanske därför bröllop på sommaren är så vanliga i Sverige. 

Vad kännetecknar ett sommarbröllop

Det som framförallt kännetecknar ett sommarbröllop är förstås att det äger rum på sommaren. I övrigt kan man säga att sommarbröllop kännetecknas av att de innehåller moment som äger rum utomhus och att det är vanligare att man ger sig ut på landet på sommaren än på vintern. Det finns många små fina kyrkor i Sverige som är öppna endast på sommaren. Vidare är det väl så att blommorna är lite mer blommiga på sommaren och gästerna är väl också lite lättare klädda. 

 

När det gäller klädseln för sommarbröllop är det just den lättare klädseln som märks bland gästerna. Det är helt enkelt mer bekvämt att vara lättare klädd på sommaren och det känns också mer naturligt att gå i ljusa färger på sommaren än på vintern. 

Hitta inspiration till klänningar för sommarbröllop

När det gäller att hitta en klänning till bröllop som passar till ett sommarbröllop finns det många alternativ för att hitta inspiration. Det är förstås som vanligt att det finns enorma mängder information på internet. Det är bara att söka så kommer du att hitta det du behöver för att få inspiration. Internet har en enorm mängd olika nättidningar, bloggar, sociala medier med mera som alla är dedikerade till just bröllop. 

 

Det finns förstås också andra källor att söka i som till exempel traditionella modemagasin eller varför inte leta upp några kändisbröllop som filmats och dokumenterats. Särskilt kungliga bröllop brukar få viljan att klä sig fint att öka bland gästerna.  

Köp en klänning på internet

När du väl ska till och köpa din klänning kan du med fördel också börja med att leta på internet. Visst finns det många fina klänningar också i fysiska butiker men det är på internet som du hittar det stora och breda utbudet. Där finns självklart också kostymer för medföljande makar och andra herrar. 


En butik på internet som vi besökt och imponerats av är JJ’s House. De har ett mycket brett och väl genomtänkt sortiment av kläder som passar utmärkt till ett sommarbröllop. Kom dock ihåg att när du köper någonting på internet är det bra att vara ute i god tid.